Herbata z Guizhou

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku eksport herbaty w prowincji Guizhou w południowo-zachodnich Chinach wzrósł o 15,2%, w porównaniu do roku ubiegłego.

Od stycznia do maja wartość wyeksportowanej z prowincji herbaty wyniosła 190 milionów juanów (około 29,36 miliona dolarów).

Szmaragdowa kraina

Guizhou ma kolor zieleni i szmaragdu. Położona na soczystym płaskowyżu, jest idealnym miejscem do uprawy herbaty. Prowincja ma klimat subtropikalno-wilgotny z mało wyraźnymi granicami pór roku i średnią roczną temperaturą +15°C. W ciągu roku jest tu aż 220 deszczowych dni, a średni poziom opadów waha się od 900 mm do 1500 mm. Stanowi to doskonałe warunki dla herbacianych drzew.

Guizhou jest domem między innymi dla starożytnego drzewa herbacianego Tai. Liczące od 800 do 1500 lat drzewa Tai mają od trzech do dziesięciu metrów wysokości. Ich niezwykłe oryginalne, ciemnofioletowe liście są oznaką starożytnego pochodzenia i zdrowego środowiska oraz bogactwa korzyści odżywczych, jakie przynoszą.

W Guizhou spotkamy też ponad 3860 gatunków dzikich roślin, wśród których jest kilka cenionych ziół stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej. Godne uwagi są bulwy Gastrodia elata, kora wiązu Eucommia ulmoides, korzenie Coptis chinensis (chiński złocisty) i Astragalus membranaceus (wyka mleczna) oraz owoc Evodia rutaecarpa (owoc Evodia). Łącznie są one znane jako pięć słynnych ziół medycyny chińskiej.

Zdrowie zaklęte w listkach

W Guizhou uprawia się jedną z niezwykle cenionych przez Chińczyków na całym świecie herbat, a zupełnie nieznaną w Polsce. Jest z nią związana bogata i barwna kultura mniejszości etnicznych zamieszkujących prowincję, gdzie najstarsze żyjące herbaciane drzewo liczy sobie ponad tysiąc lat. Duyun Maojian Tea ma trzy cechy, które odróżniają ją od innych herbat. Ma to, co miejscowi nazywają „żółtą trójką”, liście są żółtawe, stają się jasnożółte po zaparzeniu, a napar herbaciany ma żółty odcień. Smak herbaty Duyun Maojian Tea jest słodki, delikatny z długotrwałym aromatem. Podczas zbiorów zrywane są tylko najlepsze pąki i delikatne młode liście. Liście pokryte są drobnym białym puchem. Świeżo zerwane liście są zwijane, ugniatane i skręcane tak, że widać biały puch, który wygląda jak srebrzyste haczyki na ryby.

Długowieczność herbacianych drzew sprawia, herbacie przypisuje się magiczne wręcz właściwości. Zielona herbata uchodzi za najzdrowszy napój na świecie. Jest źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają potężny wpływ na organizm.

Gleba w Guizhou jest bogata w minerały, a warunki klimatyczne nadają uprawianej tu herbacie niezwykle wysokie wartości odżywcze. Cykl wzrostu zielonej herbaty jest powolny, ponieważ uprawy tutejsze umiejscowione są zazwyczaj na dużej wysokości względem poziomu morza, gdzie powietrze jest rzadsze, a poranki chłodne, osnute górskimi mgłami, obniżającymi wpływ słońca na rośliny. Dzięki temu zielona herbata z Guizhou w trakcie swojego wzrostu absorbuje z gleby i powietrza znacznie więcej składników odżywczych niż inne herbaty, rosnące w bardziej słonecznych regionach świata.

Herbacie z Guizhou przypisuje się między innymi wpływ na zmniejszanie tkanki tłuszczowej, przyspieszenie procesów bezpiecznego dla zdrowia chudnięcia, a także zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym i mózgowo-naczyniowym, redukcję wolnych rodników, hamowanie procesów starzenia, poprawę krążenia krwi, zaleca się jako środek wsparcia w leczeniu anemii i niektórych chorób skóry.

Potęga gospodarcza złotego naparu

Podobno herbaciana tradycja ma swoje historyczne korzenie w właśnie w wiejskiej prowincji Guizhou w Chinach. Dziś przemysł herbaciany zapewnia krainie nową siłę napędową dobrobytu i pozwala radzić sobie z ubóstwem na obszarach od dawna zmagających się z tym problemem.

Produkcja herbaty w Guizhou eksplodowała. Kiedyś znane jako spokojne, pasterskie miejsce, Guizhou stało się prowincją numer jeden w Chinach pod względem obszaru uprawy herbaty, z 6,9 miliona mu (lub 1776 mil kwadratowych) pól herbaty.

Herbata stała się filarem przemysłu w walce z ubóstwem w Guizhou, a rolnicy szczycą się tym, że unikają pestycydów i nawozów, używają lepów, świateł i naturalnych sprayów do odstraszania owadów.

Na rozwoju herbacianych upraw skorzystał także sektor turystyki.

W hrabstwie Meitan w Zunyi powstały rzeźby ceramicznych naczyń do herbaty i gigantyczny czerwony czajniczek – symbol regionu i magnes dla turystów. Miasto szczyci się największym w Chinach rynkiem handlu zieloną herbatą, który znajduje się na uroczym placu z fontannami, stołami do degustacji i ogromnym cyfrowym pylonem pokazującym ceny zielonych i czarnych odmian herbaty w czasie rzeczywistym.

W Meitan swoją siedzibę ma ponad 100 fabryk herbaty, ośrodek badań nad herbatą, muzeum herbaty i hotele o herbacianej tematyce. Godzinę jazdy od hotelu leży Morze Herbaty, pofałdowany krajobraz szmaragdowych wzgórz, który jest uważany za największą nieprzerwaną plantację herbaty w Chinach.


BRInfo

Komentarze do “Herbata z Guizhou

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *