Laureaci Nagrody Nobla pokierują pracami nad udoskonaleniem chińskiego trunku

Nobliści Ferid Murad i Arieh Warshel, rozpoczynają pracę dla Qinghai Spring Medicinal Resources Technology, producenta najwyższej jakości chińskiego trunku, baijiu TingHua.

Urodzony w 1936 w amerykańskim stanie Indiana Ferid Murad Nobla otrzymał w 1998 roku, w dziedzinie fizjologii i medycyny, za odkrycie tlenku azotu jako cząsteczki sygnalizacyjnej w układzie sercowo-naczyniowym. Natomiast Arieh Warshel, znany jako pionier w dziedzinie badań obliczeniowych nad właściwościami funkcjonalnymi cząsteczek biologicznych, został noblistą w 2013 roku, za opracowanie modeli wieloskalowych dla złożonych układów chemicznych.

Murad powiedział, że pokieruje zespołem naukowców w celu zbadania i zweryfikowania szerszego zastosowania substancji takich jak tlenek azotu w warunkach życia codziennego, w tym w produkcji alkoholi.

Tymczasem Warshel wierzy, że wyniki badań naukowych osiągnięte przez jego zespół dostarczą wielowymiarowych referencji do dalszych ulepszeń w technologii warzenia baijiu TingHua.

Zdaniem Zhanga Xuefenga, prezesa Qinghai Spring, współpraca z laureatami Nagrody Nobla pokazuje, że marka jest zaangażowana w dogłębne badania i eksplorację przemysłu alkoholowego.

Znawcy branży wierzą również, że ta współpraca między dwoma laureatami Nagrody Nobla i TingHua odegra aktywną rolę w promowaniu chińskiego baijiu na rynku globalnym.

Dziedzictwo w kieliszku

Baijiu to mocny, destylowany napój alkoholowy, wytwarzany drogą destylacji sfermentowanego zboża: sorga, ryżu, pszenicy, kukurydzy (stosuje się też mieszanki, lub inne bogate w skrobię rośliny). Ten narodowy trunek Chińczyków, jeden najstarszych alkoholi destylowanych na świecie, można uznać za rodzaj wódki, choć jest zazwyczaj mocniejszy (50-65%). Słowo baijiu oznacza dosłownie „biały alkohol”, „biały” w tym kontekście oznacza „czysty, przeźroczysty”.

Najstarsze aparaty do destylacji odnalezione w Chinach, pochodzą z czasów dynastii Han; shaojiu (inna nazwa baijiu) jest wspomniane w tekstach z VI-VII wieku, ale masowo zaczęło być produkowane prawdopodobnie za dynastii Yuan. Współcześnie baijiu produkowane jest przemysłowo na wielką skalę, a ceny kształtują się od kilkunastu złotych do nawet kilkunastu tysięcy za półlitrową butelkę najlepszego trunku. Każdego roku wytwarza się około 8 miliardów litrów tego alkoholu, czyli więcej niż wynosi produkcja kilku innych popularnych alkoholi takich jaki whisky, wódka, gin, rum, razem wziętych. 99% produkcji kierowana jest na rynek krajowy.

Technika produkcji baijiu jest cennym dziedzictwem narodowym Chin, a pojawienie się współczesnych rodzajów baijiu jest wynikiem stopniowego postępu technologicznego.

I chociaż istnieje ponad 10 000 fabryk produkujących baijiu przy użyciu własnych technik, zasada produkcji baijiu zawsze pozostaje taka sama.

Przemysł baijiu to tradycyjna i unikalna branża, która odgrywa bardzo ważną rolę w budowie i rozwoju chińskiej gospodarki. Dla Chińczyków baijiu to nie tylko produkt spożywczy, ale także dziedzictwo kulturowe.

Baijiu. Na zdrowie!

Według specjalistów, umiarkowane spożycie baijiu może zmniejszyć stężenie kwasu moczowego we krwi i ryzyko choroby Alzheimera. Może także poprawić profile lipidowe w surowicy oraz zmniejszyć agregację płytek krwi, aby chronić przed ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego Chińczycy od bardzo dawna uważają baijiu za produkt zdrowy i zalecają jego codzienne spożywanie w niewielkich ilościach.

Mało kto wie, że baijiu zawiera terpenoidy, związki pochodzenia roślinnego, mające zbawienny wpływ na nasz organizm. W baijiu znajdziemy ich trzy razy więcej niż w znanych ze zdrowotnych właściwości winach gronowych. Ten produkt jest obecny w większości żywych organizmów i powszechnie wiadomo, że pomaga w walce z rakiem, malarią, stanami zapalnymi i różnymi innymi chorobami zakaźnymi. Rzeczywiście, wiele chińskich leków ziołowych zawiera tę substancję chemiczną.

Ponadto, podczas procesu warzenia powstaje substancja chemiczna o nazwie dysmutaza ponadtlenkowa. Jest ona uważana za prawdopodobnie najpotężniejszy przeciwutleniacz wytwarzany przez nasz organizm i jest enzymem znajdującym się w prawie wszystkich żywych komórkach. Jej zalety obejmują między innymi pomoc w odbudowie tkanek, wydłużenie życia oraz pomoc w leczeniu niektórych nowotworów. Pomaga również zminimalizować uszkodzenia serca spowodowane atakami serca, poprawić tolerancję na radioterapię, a także obniżyć wskaźniki odrzucenia przeszczepu nerki.

Badania sugerują, że baijiu może przyspieszać krążenie krwi i poprawiać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i krążenia. Poza tym napój ten ma genialne właściwości trawienne i odgrywa znaczącą rolę w trawieniu pokarmu poprzez rozpuszczanie składników odżywczych i stymulację układu pokarmowego. Oczywiście związek między alkoholem a zdrowiem jest bardzo skomplikowany, pozytywne oddziaływanie ma tylko umiarkowane jego spożycie.

Podsumowując, baijiu to nie tylko smak, tradycja i potężny sektor chińskiej gospodarki. To także znakomite lekarstwo, wydłużające życie.

Na zdrowie!


Belt and Road Portal

Komentarze do “Laureaci Nagrody Nobla pokierują pracami nad udoskonaleniem chińskiego trunku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *