Owoc mnicha. Słodki sposób na długowieczność

Pod brązową skórką niepozornej brązowej kuleczki kryje się skarbnica wysoce prozdrowotnych, a nawet leczniczych pierwiastków. Ta prawdziwa bomba witaminowa nie tylko wspiera zdrowie, ale też jest spełnieniem marzeń wszystkich łasuchów! Nie dość, że jest słodsza niż wszystkie znane słodziki, nie ma prawie wcale kalorii, jest w 100 procentach naturalna i bezpieczna dla każdego.

Znany także jako monkfruit, Buddhafruit, owoc anioła czy owoc długowieczności (longevity fruit), owoc mnicha nie jest powszechnie znanym rarytasem. Wynika to z faktu, że ten uprawiany głównie w Chinach i Tajlandii przysmak, ma bardzo wysokie wymagania glebowe i dość szybko się psuje, więc trudno go transportować i przechowywać.

Naukowa nazwa gatunkowa – Siraitia grosvenorii – upamiętnia nazwisko Gilberta Hoveya Grosvenora, który jako prezes National Geographic Society w 1930 r. pomógł sfinansować ekspedycję, której celem było zdobycie sadzonek rośliny w południowych częściach Chin i północnej Tajlandii, gdzie był uprawiana od setek lat.

Dla smaku

Owoc mnicha zawiera od 25% do 40% różnych węglowodanów, głównie fruktozę i glukozę.

Najobficiej występującym składnikiem słodzącym jest tu mogrozyd V, obecny w ilości ok. 0,5-1,4% w miąższu świeżych owoców. Moc jego słodyczy jest zwykle opisywana jako około 200-250 razy większa niż sacharozy (przy zerowej kaloryczności)!

Dla zdrowia

Owoc mnicha jest stosowany w Chinach od 300 lat nie tylko jako składnik żywności, ale także jako preparat leczniczy.

W tradycyjnej medycynie chińskiej, stosuje się go jako naturalny środek przeciwkaszlowy i wykrztuśny, w leczeniu przeziębienia i bólu gardła, dolegliwościach żołądka, problemach jelitowych, kserostomi, zaparciach, udaru słonecznego, a w południowych Chinach uważa się, że jest pomocny w zachowaniu długowieczności.

Składniki owocu posiadają właściwości przeciwutleniające (chronią tkanki w organizmie przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki), przeciwzapalne, przeciwnowotworowe (obniżają ilość uszkodzeń DNA, a ponadto hamują ekspresję białka Cyp1a1, co jest uznawane za istotną rolę w hamowaniu raka wątroby).

Słodka produkcja

Jak wynika z niedawno opublikowanego raportu, przemysł owoców mnicha w mieście Guilin w regionie autonomicznym Guangxi Zhuang w południowych Chinach w ostatnim czasie odnotował wysoki wzrost.

W mieście ukształtował się kompletny system organizacji przemysłu integrujący wiodące, małe i średnie przedsiębiorstwa, spółdzielnie i rolników.

Substancje słodzące będące substytutami cukru pozyskiwane z owoców mnicha są eksportowane między innymi do Azji Południowo-Wschodniej, Europy i Ameryki.

Guilin opracował również szereg produktów z wykorzystaniem owocu mnicha, takich jak kosmetyki, żywność i napoje.


Belt and Road Portal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *