Międzynarodowe Targi Żywności w Chinach

12 października w Huai’an, we wschodnich Chinach, rozpoczęły się najważniejsze targi żywności w północnej delcie rzeki Jangcy, gromadząc ekspertów z kraju i zagranicy, którzy spotkali się, aby dzielić się wiedzą na temat ożywiania przemysłu spożywczego i zapewniania lepszych korzyści ludziom.

Przed targami żywności w Huai’an odbyła się kolejna konferencja na temat innowacyjnego rozwoju światowej stolicy gastronomii, podczas której omówiono działania mające na celu budowanie kreatywnego miasta gastronomii.

Jako kluczowe miejsce rozwoju kuchni Huaiyang, Huai’an przywiązuje wielką wagę do wspierania przemysłu kulinarnego Huaiyang.

W 2021 roku Huai’an stało się piątym „Miastem Gastronomii” UNESCO w Chinach, po Chengdu, Shunde, Makau i Yangzhou.

Kuchnia Huaiyang jako cecha charakterystyczna Huai’an jest głęboko zintegrowana z gospodarczym i społecznym rozwojem miasta i poza promowaniem kuchni Huaiyang, Huai’an przykłada obecnie szczególną wagę do wykorzystania swojej roli jako jednej ze światowych stolic gastronomicznych.

Pyszne jedzenie jest zawsze ważnym ogniwem bliższej globalnej wymiany kulturalnej. Targi żywności stanowią idealną platformę do aktywnej łączności miast na świecie i pomogą wzbogacić różnorodność i zrównoważony rozwój miasta, powiedział ekspert z Sieci Miast Kreatywnych UNESCO. Podczas Konferencji wręczono certyfikaty światowej stolicy gastronomii specjalnym miejskim konsultantom ds. żywności, a przedstawiciele Xiamen, Chengdu, Wuhan, Qingdao, Suzhou i Chaozhou w Chinach oraz Phuket w Tajlandii podzielili się doświadczeniami w zakresie kreatywnego jedzenia i innych powiązanych tematów.


Belt and Road Portal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *