Hrabstwo Pingyi, położone we wschodniej prowincji Shandong, jest obecnie największą bazą przetwórstwa owoców w całym kraju. Region każdego roku produkuje ponad 30 procent wszystkich konserw owocowych sprzedawanych w Chinach.
Po ponad 30 latach doświadczenia w branży, Pingyi ma obecnie 64 przedsiębiorstwa produkujące owoce w puszkach, z roczną wydajnością 700 000 ton i roczną wartością produkcji przekraczającą 10 miliardów juanów. Wśród przedsiębiorstw dwie firmy high-tech są członkami chińskiego programu Torch.
Przemysł konserwowy napędza rozwój innych gałęzi przemysłu; w powiecie oprócz fabryk konserw znajduje się również wiele sieciowych hoteli i restauracji, co jest dogodne dla kupców z całego kraju.
Hrabstwo Pingyi ma oczywiste zalety w uprawie owoców, a obszar sadzenia owoców takich jak żółte brzoskwinie, głóg i gruszki, osiąga odpowiednio 37 530 mu (około 2502 hektarów), 8560 mu (około 570,67 hektara) i 2000 mu (około 133,33 hektara).
Hrabstwo odnotowuje roczną produkcję 1 miliona ton różnych owoców, takich jak brzoskwinie, gruszki i głóg.
Przemysł przetwórczy w hrabstwie Pingyi rozwinął się w latach 80. XX wieku Po ponad 30 latach powstał tu klaster przemysłu konserwowego, oparty o przetwórstwo owoców i warzyw w puszkach, produkcję owoców, druk na puszkach, wyroby szklane, przechowywanie chłodnicze, pośrednictwo informacyjne i logistykę.
Warto wspomnieć, że prawie 30 procent owoców w puszkach produkowanych w hrabstwie Pingyi jest sprzedawanych online, a sprzedaż internetowa przekroczyła wartość 100 milionów juanów. Lokalne przedsiębiorstwo produkujące żywność w puszkach, firma Qiwei Food, podpisało globalną umowę o współpracy z Wal-Mart, wiodącym na świecie operatorem supermarketów, w celu sprzedaży swojej żywności w puszkach do ponad 20 krajów na całym świecie.