Kasztany z Huangshanjian

W prowincji Shandong we wschodnich Chinach znajduje się prastara wioska, której historia liczy sobie ponad 1400 lat. Z trzech stron otoczona jest górami, a pokrycie roślinnością przekracza tu 97 procent. Zawartość ujemnych jonów tlenu w powietrzu jest niezwykle wysoka, co czyni wioskę naturalnym barem tlenowym.

Huangshanjian położona jest na zachód od obszaru widokowego góry Guishan, a większość jej obszaru to terem pagórkowaty, znakomicie nadający się do uprawy kasztanów jadalnych.

Od lat 90. XX wieku mieszkańcy wioski Huangshanjian zaczęli na dużą skalę uprawiać kasztany. Doskonałe położenie geograficzne i warunki naturalne sprawiają, że owoce kasztanów tu uprawianych są doskonałej jakości. We wsi posadzono ponad 2000 mu (około 133 hektarów) kasztanów, a roczna produkcja przekracza 1000 ton kasztanów. Dzięki uprawie kasztanów większość mieszkańców wioski osiągnęła zwiększone dochody.

Kasztany jadalne słyną z silnych właściwości leczniczych. Są bogatym źródłem witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto obfitują w witaminę E, będącą jednym z najsilniejszych antyoksydantów. W orzechach kasztana jadalnego znajdziemy także witaminy z grupy B, K, A i P. Mają one kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej kondycji zdrowotnej.

Kasztany jadalne odznaczają się znaczną ilością składników mineralnych. Należą do nich: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Zawierają też spore ilości błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego, a także kwas jabłkowy, cytrynowy, sacharozę i lecytynę. Warto nadmienić, iż kasztany jadalne są zasobne w nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one nieodłączny element prawidłowo zbilansowanej diety.


BRInfo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *