Utrzymuje się tendencja spadkowa cen chińskich produktów rolnych

Chińskie Ministerstwo Handlu podało, że od 15 do 21 lutego ogólna cena produktów rolnych spadła o 2,8 procent.

Cena hurtowa wieprzowiny spadła o 5,9 proc. tydzień do tygodnia do 42,29 juanów (około 6,54 dolarów) za kilogram, natomiast baranina podrożała o 0,1 procent, a wołowiny o 0,3 procent.

Cena hurtowa jaj spadła o 2,4 procent w skali tygodnia, a kurczaków wzrosła o 0,1 procent tydzień do tygodnia.

Średnie ceny hurtowe 30 gatunków warzyw spadły o 5,8 procent w stosunku do poprzedniego tygodnia.

Żywność stanowi około jednej trzeciej chińskiego indeksu cen konsumpcyjnych (CPI), głównego miernika inflacji.


BRInfo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *