Utrzymuje się tendencja spadkowa cen chińskich produktów rolnych

Chińskie Ministerstwo Handlu podało, że od 15 do 21 lutego ogólna cena produktów rolnych spadła o 2,8 procent.

Cena hurtowa wieprzowiny spadła o 5,9 proc. tydzień do tygodnia do 42,29 juanów (około 6,54 dolarów) za kilogram, natomiast baranina podrożała o 0,1 procent, a wołowiny o 0,3 procent.

Cena hurtowa jaj spadła o 2,4 procent w skali tygodnia, a kurczaków wzrosła o 0,1 procent tydzień do tygodnia.

Średnie ceny hurtowe 30 gatunków warzyw spadły o 5,8 procent w stosunku do poprzedniego tygodnia.

Żywność stanowi około jednej trzeciej chińskiego indeksu cen konsumpcyjnych (CPI), głównego miernika inflacji.


BRInfo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *